Aleksa Bošnakovski iz Zenice nova je žrtva sistema u Bosni i Hercegovini, gdje na svakom koraku, poput gljiva, „niču“ novi apsurdi. Uredno kupljen stan gubi nakon sedam godina.

Prodali veći stan

Naime, godine 2011., a nakon što mu je brat obolio od raka, prodali su veći stan da kupe garsonjeru. Preostali novac, i sve što su tada imali, davali su za bratovo liječenje. Nadali su se da će on dobiti bitku s rakom. Međutim, sudbina je htjela drugačije.

– Stan sam uredno kupio od Nadžije Bošnjak, po cijeni od 35.500 maraka. Pošto sam tada sav novac davao za lijekove bratu, išao po cijeloj BiH, čak i do Zagreba, nikada nisam platio cijeli porez na stan. Išao sam u Poresku upravu, rekli su mi da mogu plaćati parcijalno uz neku kamatu i da neće biti problem – počinje svoju priču Bošnakovski, pokazujući notarski ugovor o kupoprodaji i uplatnicu da je uredno platio stan.

– Ne mogu vjerovati u kakvoj mi državi živimo. Primalac sam socijalne pomoći, hranim se s kazana narodne kuhinje. Živim od 120 maraka, za porez zaista nemam novca. Nisam mogao ni usniti da bi se ovo moglo dogoditi – govori u nevjerici Bošnakovski.

Spreman na sve

Ističe da je spreman učiniti sve, pa čak i oduzeti sebi život, ukoliko ga sutra odluče istjerati iz stana.

– Ja iz svog stana nemam namjeru izaći. Mogu me iznijeti samo mrtvog! Spreman sam napuniti stan plinom i dići sve uzrak – odlučan je Aleksa.

I ja sam prevarena

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo i Lejlu Kadić, koja je, kako kaže, stan uredno kupila putem suda i da je za Aleksu saznala tek nakon što nije mogla doći u posjed svog stana.

– Sud poznaje samo jednog vlasnika stana, Nadžiju Bošnjak. Ako je gospodin prevaren, onda sam i ja prevarena. Neka sud meni vrati moj novac, ja ću odustati od stana – kaže Kadić.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.