Prve na svijetu električne barže zaplovit će iz evropskih luka po holandskim i belgijskim vodenim putevima i znatno smanjiti emisiju štetnih plinova i zagađenje životne sredine. Ova plovila, namijenjena za prijevoz teretnih kontejnera, zaplovit će već ove jeseni iz Antverpena, Amsterdama i Roterdama.

Brodovi su kreirani tako da bez poteškoća prolaze ispod mostova, a dizajnirani su da budu potpuno funkcionalni i bez posade, ali će se u prvom periodu njima upravljati ručno zbog nove infrastrukture koja je podignuta oko najprometnijih vodenih puteva u Evropi.

Pet barži dužine od 52 metra, koje mogu prevesti 425 tona tereta, bit će spremne već u avgustu, a očekuje se da će kao posljedica toga 23.000 kamiona biti sklonjeno sa puteva i zamijenjeno ovim transportom nulte emisije.

Šest većih barži, dužine od 110 metara, koje će poslije biti stavljene u upotrebu, pokretat će po četiri baterije koje će im omogućiti 35 sati autonomne plovidbe. Njihovom upotrebom emisija ugljendioksida bit će smanjena za 18.000 tona na godišnjem nivou.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.